Látnivalók

vallási központ

Református templom

A Tiszabábolnai református templom Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Tiszabábolnán található. Az épületet az 1700-as években építették a református közösség számára.

A templom stílusa barokk, a belső tér pedig egyszerű és letisztult, de mégis gyönyörű. Az épület homlokzatát két tornya díszíti, amelyeket a helyiek „Sári és Móric” tornyoknak neveznek.

A belső térben számos értékes műalkotás található, köztük a főoltár, amelyet a 18. század végén készítettek. A főoltár képe Krisztus szenvedéseit ábrázolja, és körülötte számos szent figurát láthatunk.

Az egyik legkülönlegesebb jellemzője a templomnak az órája, amelyet a helyiek „ketyerének” neveznek. Ez az óra nem mutatja az időt, hanem a hét napjait jelöli ki egy-egy kis ablakkal, és emellett a Hold fázisait is megmutatja.

A Tiszabábolnai református templom fontos vallási és kulturális központja a környéknek, és érdemes ellátogatni ide az épület történelme és művészeti értékei miatt.

Tiszabábolna látnivalók
Szajlai Holt Tisza
Természeti kincs

Szajlai Holt Tisza

Itt található a Szajlai Holt Tisza, egy 10 hektáros vízterület, mely a horgászok számára kiváló adottságokkal rendelkezik. 

Természetes víz, Natura 2000 besorolású természetvédelmi terület, mely gazdag halállománnyal rendelkezik. Ezek utánpótlása rendszeres telepítésekkel és az élő Tiszából bekerülő vadvízi halakkal biztosított. Számos őshonos faj megtalálható itt (harcsa, csuka, süllő, pontyfélék, dévérkeszeg), gazdag zsákmányt ígérve az ide látogató horgászoknak.

A Holtághoz csatlakozik a csatornarendszer, mely biztosítja a holtágnak a tiszta Tiszai víz folyamatos utánpótlását. Ősszel horgászversenyek (finom szerelékes csónakos verseny, páros csónakos pergetőverseny) színesítik Tiszabábolna eseményeit. A vízi sportok kedvelői és a fürdőzésre vágyók is megtalálhatják számításukat ott, ahol még a szúnyogcsípés is jól esik.

ÉLJE ÁT SZEMÉLYESEN AZ ÉLMÉNYT

FEDEZZE FEL TISZABÁBOLNÁT

Kövess minket